Dansbana! ArkDes- Public Luxury

Den 1 juni invigs Dansbana! ArkDes på Skeppsholmen i Stockholm! Platsen är en del av museets storsatsning Public Luxury- en utställning som visar upp experimentell arkitektur och design och på olika sätt diskuterar det offentliga rummet.

Dansbana! ArkDes är en plats för spontandans på Excersiplan utanför museet och bjuder in besökare och allmänhet att koppla upp sig via Bluetooth, spela musik och dansa!  Som vanligt har vi arbetat med lokala dansare i utformningen och platsval, denna gång Folkmusikhuset och MDT. Ljudanläggningen är igång kl.10-22. och dansgolvet är ett (nåtat) trägolv 7,5 x 7,5m med människoliknande plåtklossar.

Dansbana! ArkDes är även öppen för dansföreningar och dansare att använda till träning och JAM under förutsättning att allmänhet och besökare får delta. Det kommer att gå att boka "ett pass" max 2h via en kalender på museets hemsida. Vi återkommer med länk.

Under invigningshelgen ordnar ArkDes, Folkmusikhuset och Dansbana! ett kul dansprogram ihop: Lördag 2 juni blir det "prova på" dans i olika stilar, allt från barockdans till breaking. Söndag 3 juni har Folkmusikhuset ett späckat program med Polske Akut,  spelmän och mycket annat. Program och klockslag kommer finnas på museets och föreningarnas hemsidor.

Hjärtligt välkomna! till Dansbana! ArkDes och utställningen Public Luxury - helt gratis och superkul!

Dansens Dag- vilken dag!

Vädret var kyligt men stämningen magisk! Dans på Röda Linjens firning av Dansens Dag var en fullträff. På Dansbana! Vårby gård dansade Usha Balasanduram, C.OFF , JELNEK och många fler. Vi längtar tills nästa år!

Dansens Dag sön 29/4

Söndag 29/4 är det Dansens dag och Dans på röda linjen ordnar en massa kul dansevents på just röda (tunnelbane) linjen i Stockholm. På Dansbana! Vårby gård kommer det dansas en spännande mix av Usha Balasundaram C.OFF och JELNEK. Hjärtligt välkomna!

Tjuvtitt:

Slået op af Usha Balasundaram i 15. april 2018

Beazley Designs of the Year på Design Museum London

Dansbana! Vårby gård har blivit nominerad till Beazley Designs of the Year 2017 och är med i en utställningen på Design Museum i London som visar de 60 nominerade projekten. Utställningen pågår 17 oktober 2017 till 18 februari 2018 och är superfin med många och inspirerande projekt! Har ni vägarna förbi kan vi varmt rekommendera ett besök!

Kurator är Glenn Adamson och Eleonor Watson och utställningsarkitekter  Carmody Groarke. Vårt deltagande möjliggjordes av stöd från Konstnärsnämnden.

Den 18 januari 2018 kommer vi vara på plats och delta i "Industry Insights-Designing for a better tomorrow". Välkomna!

 

Dansbana! besöker Wendela Hebbe gymnasium

I samarbete med Grafikens Hus, klass ESBD15 med bildlärare Karin Bernestedt på Wendela Hebbes Gymnasium och konstnären Sepidar Hosseini dansas det fram mönster som ska appliceras på Dansbana! Södertälje. Vi passade också på att kolla skalan på dansyta och kupoltaket.

FAUNAN och JAG på Dansbana! Vårby gård

FAUNAN och JAG av Minna Krook, en dansföreställning för barn som visades på Dansbana! Vårby gård i somras. http://www.minnakrook.se

Streetdance workshops på Dansbana! Vårby gård

Alla bilder från abf_kbc.varbygard instagram.

Street-dance workshops på Dansbana! Vårby gård med dansledaren Rebecca Fratin i somras. Arrangerat av ABF och nätverket Dans på Röda Linjen.

Breakers BBQ 19 augusti 2017

Tack alla grymma b-boys, b-girls och dansare som kom och representerade och chillade med oss på Dansbana! Vårby gård i somras. Vi siktar på att Breakers BBQ blir en årlig tradition!

Beazley Designs of the Year + Dansbana! Vårby gård

Fame and Glory!

Dansbana! Vårby gård has been nominated for this year’s Beazley Designs of the Year!
The project is an outdoor dance space in Stockholm initiated and designed by Dansbana! (Anna Fridolin, Anna Pang and Teres Selberg) in collaboration with local dance communities and young girls. It’s a public space where anyone can go and play music via their phone and dance. Info about the nomination: www.designmuseum.org/exhibitions/beazley-designs-of-the-year/product

An exhibition with all short listed projects will be held at London Design Museum 18 October 2017 until 28 January 2018. Welcome!

------------------------------------
Vilken ära!
Dansbana! Vårby gård har blivit nominerad till Beazley Designs of the Year! Projektet är en utomhusplats för dans i Vårby gård, Stockholm initieraded och designaded av föreningen Dansbana! (Anna Fridolin, Anna Pang och Teres Selberg) i samarbete med lokala dansare och unga tjejer. Platsen är öppen för alla, man kan spela musik från sin telefon via bluetooth till en bra ljudanläggning och dansa. Info om nomineringen: www.designmuseum.org/exhibitions/beazley-designs-of-the-year/product

En utställning med alla nominerade projekt kommer att visas på London Design Museum 18 oktober 2017 till 28 januari 2018. Välkomna!

Breakers BBQ på Dansbana! Vårby Gård 19/8 2017

Breakers BBQ på Dansbana! Vårby gård

Breakers BBQ 2017 presenteras av föreningen Dansbana! och Concrete Kingz and Queenz.
Grymma internationella dansare, open floor, grill och skön musik.
Plats: Dansbana! Vårby gård under tunnelbaneperrongen i Vårby gård.
Yta: 10x10 m terrazzo (finbetong)

Internationella battles. Inbjudna dansare från Schweiz, Frankrike, England, Finland, Danmark och Belgien.

Legenden Jam-One står för musiken. Kom och lyssna på hårda breaks och skön funk!

Workshop i Södertälje helgen 3-4 juni 2017


Inbjudan Södertälje dansworkshop 3-4 juni 2017

Dansbana! på Vårrevyn 2017

Onsdagen den 31 maj presenterar Dansbana! på Stockholms arkitektförenings vårrevy klockan 17.30-21.00. Välkomna!

Danskurs på Dansbana Vårby Gård + JAM

I juli 2017 ordnar vi danskurs i breaking på Dansbana! Vårby gård genom Concrete Kingz and Queenz. Kursen pågår 3-7juli med en klass om 45min/dag. Det är helt gratis! Låter det kul? Anmäl dig genom att skicka ett mail till oss på info@dansbana.se. Lör 19 augusti blir det JAM med internationella DJ’s och dansare. Hjärtligt välkomna!

Dansbana! Vårby gård Invigning

Den officiella invigningen med bandklippning och politker var i augusti 2016. Peppen var stor även då!

Swedish family på Dansdagar i Vårby gård

I pressen

Även pressen var positiv! DN, Mitt i Huddinge, P5 pratade om Dansbana! Vårby gård. 

Dansbana! Vårby gård i DN

Dansdagar i Vårby gård

När allt var klart i juni 2016 ordnade vi dansdagar med olika "prova-på" danser och evenemang. Den fina affischen gjordes av Maja K Zetterberg. Tack till alla som kom! Suddiga bilder men glada och klara minnen!

Ljud- och dansgolvscheck

Förväntningarna var skyhöga. När vi gjorde soundcheck kom det många som samtidigt ville testa det nya dansgolvet! Kul!

Dansbana! Vårby gård byggnation

Bygget drog igång på vårvintern och var klart i maj 2016.

Dansbana! Vårby gård utformning

Utifrån tankar och idéer från workshopen tog vi fram ett skissförslag på en dansplats i Vårby gård: en 10x10m stor terrazzo yta, ljudanläggning och klossar. Efter förankring hos deltagarna/dansarna och förfining omvandlades det till tekniska ritningar  som användes för upphandling av byggnation. Byggaren blev Nord Skateparks.

Dansbana! Vårby gård workshop

Huddinge kommun nappade på vår tanke om att skapa spontanidrottsplats för dans tillsammans med unga tjejer. På uppdrag av dem utvärderade vi olika platser för byggnation. Vårby gård med en stark lokal danskultur blev favoriten. Under vår och sommar genomförde vi workshops med unga tjejer och lokala dansföreningar och dansare där vi undersökte platsen och funderade på hur den skulle kunna vara och se ut. Tack till alla er som var med då! Mycket kul!

Publikation

Publikationen blev klar och beskriver vårt arbete från olika vinklar. Den grafiska formgivningen gjordes av Kerstin Hansson. Vill du läsa? Kontakta oss så skickar vi ett ex!

Dans och empati

Under hösten 2014 intervjuade vi personer från olika områden om dans, lek, stadsplanering, genderfrågor, dansbanelände osv. En av dem var Manne af Klintberg, clown och då ordförande i IPA-Lekfrämjandet, som pratade mycket klokt om det empatiska samhället och betydelsen av lek och dans. Vi började sammanställa våra samtal och arbete till en publikation.

Dansbana! i Rålis

Med tankar och erfarenheter från testdansandet gjorde vi ett förslag för en dansplats i Rålambshovspaken 2014 som vi lämnade in till tävlingen EVA.

Testdans med toolkit

Våren 2014 drog vi igång och "testdansade" olika platser i Stockholm med unga tjejer för att tillsammans komma på hur en bra dansplats skulle kunna funka och se ut. Tack till alla er som deltog då!

Dans vid slottet 2014